fredag 6. august 2010

Innser realitetene - jeg må redusere

Antall engletrompeter har i år tatt fullstendig av. All plassen i drivhus og planterom gjorde meg overmodig i vinter og førte til at jeg sådde alt for mange frø og tok alt for mange stiklinger, uten tanke for at alle disse små plantene, i løpet av sommeren ville bli planter på 1-2 meter, som krever nesten daglig stell, i form av vanning, sprøyting og oppfølging.

En rask opptelling her om dagen fortalte meg at jeg pr i dag har ca. 235 potter med brugmansia. Alt fra små frøplanter og stiklinger i 8-12 cm. potter, til store "trær" på drøyt 2 meter, som er plantet i bakken eller står i potter på 20-60 liter. Ca. annenhver kveld bruker jeg 1-2 timer på å vanne og stelle, men allikevel rekker larvene å lage kniplinger av en del blader, noen er infisert med spinnmidd, mens andre igjen er helt forskånet for både gnagende og sugende kryp. Det er selvsagt utrolig spennende å gå og vente på at en frøplante skal åpne den første blomsten, men
det tar for mye tid å holde alle disse vedlike. Jeg tør ikke tenke på hvordan jeg skal få stablet dem i drivhuset til høsten og tanken på ompotting og gjødsling til våren igjen, skremmer meg.

Her må det reduseres, med hård hånd og kun de fineste skal få komme inn i vinter. Da vil jeg selektere på blomsterfarge/-fasong og resistens mot midd og andre insekter. Jeg vil heller bruke tid på å produsere stiklinger, enn å drive fram nye planter fra frø. I vårt klima med 5-6 måneder "vinter" hvert år, tar det for lang tid og krever for mye plass. Mange frøplanter blomstrer ikke før 2. eller kanskje 3. året og av 100 frøplanter er det kanskje et par stykker som blir fine nok til å fortjene ett eget navn. De øvrige blir kompost eller i beste fall, blir solgt som navnløse hybrider som er verd å ta vare på, men ikke er spesielle nok til å bli registrert.
Jeg vil heller kose meg med å drive fram færre, men fine, friske planter som kan videreselges og dermed også glede andre :-)

Dermed blir mitt mål for det kommende året:
 1. Redusere antall potter med Brugmansia betraktelig slik at utvalget består av navnesorter og noen få frøplanter som har vist seg verdige til å testes ut ett år til.
 2. IKKE så nye Brugmansiafrø og heller selge de frøene som måtte bli på mine egne planter.
 3. Se om jeg kan få importert noen flere navnesorter for å utvide utvalget av stiklinger.

Denne er et eksempel på en plante jeg skal forsøke å overvintre. Denne plantet jeg i bakken, i et "hull" mellom noen digre steiner, i våres da jeg egentlig trodde at den ikke ville bli noe greie på og tenkte at den skulle bli stående ute til vinteren. Det gjenstår å se om jeg klarer å få den opp igjen, eller om jeg må nøye meg med å ta noen stiklinger.

Gruer meg allerede for utvelgelsesprosessen. Jeg er lite flink til å kaste planter og har en tendens til å ta vare på langt flere enn jeg egentlig hadde tenkt. Tror jeg skal begynne å merke de jeg skal ta inn, etterhvert som de blomstrer. Hvis jeg da klarer å holde meg til å ta inn de som er merket med f.eks. en sløyfe, og overse alle andre..... :-\ Huff, dette blir ikke lett.

4 kommentarer:

 1. Jeg bor ikke langt unna jeg hvis du skal kvitte deg med noen ;)

  SvarSlett
 2. Skjønner godt at du synes det er kjipt å skulle redusere, men det nytter jo ikke å ha flere enn man rår over. Lekker kar du viser over her, de er nå bra facinerende disse plantene :)

  SvarSlett
 3. Hvordan sår du engletrompet og hvor lang tid tar det før det blir blomster av det?

  SvarSlett
 4. Ta en titt på hjemmesiden min Anne. Står link i sidestolpen på bloggen. Der står det "oppskrift" på hvordan jeg sår. Blomster KAN komme allerede første året, men vanligvis tar det 1-2 år før de blomstrer

  SvarSlett